ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Πολύ λόγος γίνεται για τις εισπρακτικές επιτυχίες των ελληνικών ταινιών που βγήκαν από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, με κορυφαία όλων και επί της ουσίας σημείο αφετηρίας για την όλη συζήτηση το σπονδυλωτό δράμα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος», που εκτίναξε το ελληνικό μποξ όφις κόβοντας πάνω από 635.000 εισιτήρια σε οκτώ εβδομάδες.
Η ταινία «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ήταν η πρώτη από την εποχή του «Avatar» που ξεπέρασε το όριο των 600.000 εισιτηρίων σε οκτώ εβδομάδες    Η ταινία έγινε η πρώτη από την εποχή του «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον (σεζόν 2009-2010), που πέρασε το όριο των 600.000 εισιτηρίων, σημειώνοντας μια καίρια μέσα στην κρίση επιτυχία. Και οι υπόλοιπες ελληνικές ταινίες; Εχει για όλους θέση ο «μπαξές»; Οι θεατές έχουν, πάντως, τιμήσει με τον οβολό τους τις αίθουσες τη φετινή σεζόν, δίνοντας σημάδια ελπιδοφόρων μηνυμάτων και αναζωπυρωμένου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές ταινίες.
Αρκεί η εμπορικότητα να συμβαδίζει με την ποιότητα. Συνδυασμός άρτιας, ακριβής παραγωγής, με τη ματιά στραμμένη στα μέτωπα της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού ζητήματος και της έξαρσης του ρατσισμού στην Ελλάδα, καθώς και αποτελεσματικού μάρκετινγκ, με τον ίδιο τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να οργώνει όλη την Ελλάδα για παρουσιάσεις στο κοινό, το «Ενας άλλος κόσμος» που αποτελεί ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα βρήκε ανταπόκριση.
Δεύτερο φωτεινό παράδειγμα ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, με περιεχόμενο που επίσης μιλά στον ψυχισμό του μέσου Ελληνα κοιτώντας με χιούμορ την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, έκοψε κοντά 126.000 εισιτήρια σε τέσσερις εβδομάδες προβολής, σημειώνοντας, ωστόσο, σημαντική πτώση τελευταία (λογικό, αν υπολογίσει κανείς την πρωτοκαθεδρία των οσκαρικών φαβορί στις αίθουσες). Αλλη περίπτωση αποτελεί το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη που βγήκε στις 3 Δεκεμβρίου, με τη φόρα μιας εμπορικής ταινίας εποχής, αλλά δεν έτυχε θετικής διαφήμισης από στόμα σε στόμα και σκάλωσε κάπου στα 116.000 έως σήμερα.
126.000 εισιτήρια σε 4 εβδομάδες έκοψε ο «Νοτιάς» 
126.000 εισιτήρια σε 4 εβδομάδες έκοψε ο «Νοτιάς»
«Ιδιαίτερη» περίπτωση είναι το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, που ως ταινία καλλιτεχνικού κυκλώματος με παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας πέτυχε να κόψει το πρώτο του τετραήμερο (28 έως 31/1/2016) 547 εισιτήρια σε μεταμεσονύχτιες προβολές στην Ταινιοθήκη.
Το «Ουζερί Τσιτσάνης» έκοψε περίπου 116.000 εισιτήρια έως σήμερα
Το «Ουζερί Τσιτσάνης» έκοψε περίπου 116.000 εισιτήρια έως σήμερα
Από την εξίσωση αφήνουμε εκτός τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, που συγκέντρωσε 67.000 εισιτήρια, γιατί παρ´ όλο που είναι μια ταινία με Ελληνες συντελεστές, δεν είναι αμιγώς ελληνική, έχοντας χρηματοδότηση από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με τους Βρετανούς να της συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για «δική τους» - απόδειξη η υποψηφιότητά της ως καλύτερης βρετανικής ταινίας της χρονιάς στα Bafta της Βρετανικής Ακαδημίας . Και η ψυχρολουσία: ο «Μαγικός καθρέφτης», η πρώτη ελληνική 3D ταινία, απέτυχε να τραβήξει τον κόσμο, κόβοντας στο ντεμπούτο της (4-7/2/2016) 14.274 από 79 αίθουσες πανελλαδικά. Μια λαϊκή κωμωδία που όμως δεν βρήκε έδαφος. Ούτε στους κριτικούς ούτε στους θεατές.
Ας ελπίσουμε ότι οι λοιπές ελληνικές ταινίες που ακολουθούν, όπως το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη ή το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που τώρα ταξιδεύει στο εξωτερικό, θα βρουν τον στόχο τους.πηγή :Έθνος