Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που απαιτεί ενέργεια και το 100% των δυνάμεών μας, ο καφές έχει γίνει το πιο συντροφικό μας ρόφημα. 

Είναι τόσο διαδεδομένο ειδικά στις ανεπτυσσόμενες χώρες, που τα επίσημα στοιχεία μιλούν για κατανάλωση τουλάχιστον δύο καφέδων ανά άτομο.

Πότε όμως πρέπει να πίνουμε καφέ και πόσο για να έχουμε το μέγιστο των ωφέλιμων ιδιοτήτων του;

Ειδικοί αθλίατροι των ΗΠΑ, με πείρα από αθλητές στις εθνικές ομάδες της χώρας εξηγούν.


«Για να μεγιστοποιήσεις την αθλητική σου επίδοση, προσπάθησε να πάρεις 3-6 mg καφεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους» συστήνει ο Matthew S. Ganio.
 Αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα με βάρος 63 κιλά θα πρέπει να βάλει στόχο μια πρόσληψη από 189 έως 378 mg. Για να έχεις μια εικόνα, 1 φλιτζάνι 225 ml καφές φίλτρου περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνη.
«Εάν δεν πίνεις συχνά καφέ, ξεκίνα από το χαμηλότερο όριο στα 3 mg καφεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους, για να αποφύγεις πιθανές παρενέργειες όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο, τρέμουλο ή γαστρεντερικά προβλήματα» συμβουλεύει ο Philip J. Prins.
 Σταδιακά αύξησε τη δόση μέχρι τα 6 mg ή μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα νιώθεις πιο γρήγορη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική στην άσκηση απ’ ό,τι συνήθως.
 Εάν πίνεις ήδη 2 ή 3 φλ. καφέ τη μέρα, μία επιπλέον δόση πριν από την προπόνησή σου επίσης θα σε βοηθήσει, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Caffeine Research.
Είναι όμως πιθανό να αναπτύξεις αντοχή στην καφεΐνη, οπότε, αν νιώθεις πως έχει πάψει να αποδίδει, κόψ’ τη για 4-7 ημέρες ή μείωσε δραστικά την πρόσληψή της. Όταν θα αρχίσεις να πίνεις ξανά καφέ πριν ξεκινήσεις την προπόνηση, θα έχεις μεγαλύτερη ενίσχυση από λιγότερη ποσότητά της.
Η σωστή στιγμή για να πιεις το καφέ σου είναι 30 εώς 60 λεπτά πριν γυμναστική ή την εργασία σου. Τότε η καφείνη έχει τη μέγιστη επίδραση στον οργανισμό σου.

 E-Radio.gr Ευ Ζην