Νέο καθεστώς για εισφορές ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ
«Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για τις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς υπεγράφησαν χθες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τη νέα βάση υπολογισμού. Από Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται στο καθαρό εισόδημα, κατ’ αρχάς, του 2015. Χωρίς αυτοτελή πλαφόν οι εισφορές στην πολλαπλή απασχόληση.  » 4-5«Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για τις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς υπεγράφησαν χθες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τη νέα βάση υπολογισμού. Από Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται στο καθαρό εισόδημα, κατ’ αρχάς, του 2015. Χωρίς αυτοτελή πλαφόν οι εισφορές στην πολλαπλή απασχόληση.  


«Κλείδωσαν» οι ανατροπές στις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με την υπογραφή των δυο υπουργικών αποφάσεων για την νέα βάση υπολογισμού. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τον Γενάρη έχει ως κεντρικό πυλώνα το πραγματικό εισόδημα, ενώ ξεκαθαρίζεται πως θα ισχύσει ενιαίο ανώτατο και κατώτατο πλαφόν – στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο – ακόμη και στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης με άθροιση του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή αν κάποιος είναι ταυτόχρονα μισθωτός, ελευθεροεπαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος θα αθροίζει το συνολικό εισόδημά του από όλες τις πηγές για να ελέγχει αν πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν.
 Όπως αποκάλυψε χθες το «Έθνος – Συντάξεις», η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση των πλαφόν. Σε περίπτωση δυο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται συλλήβδην τα 586 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.
Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, οι εισφορές όλων των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί συνδέονται με το πραγματικό καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της ασφαλιστέας δραστηριότητας του προηγούμενου έτους. Η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το 2015. Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβριο». Για τη μηνιαία βάση υπολογισμού, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου (τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη) διαιρείται το εισόδημα δια 12. Προσοχή, καθώς για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.