Εκδράμουμε στα ελληνικά βουνά για σκι και πολλές άλλες χειμερινές δραστηριότητες - για όλες τις ηλικίες.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι γνωστή ως κατεξοχήν καλοκαιρινός προορισμός, ωστόσο 17 χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν στα βουνά της, δίνοντας ώθηση και στον χειμερινό τουρισμό. Πλήθος οικισμών, παραδοσιακών ή μη, αναπτύσσονται στις περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις ρίχνουν θεμέλια αλλάζοντας οριστικά το προφίλ των περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Καϊμακτσαλάν, το χιονοδρομικό του οποίου ζωντάνεψε ουσιαστικά τον οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, εντάσσοντάς τον στις πιο in ορεινές αποδράσεις.

Οι πλαγιές των ελληνικών βουνών και τα απόκρημνα εδάφη, όμως, σε συνδυασμό και με το κλίμα, δεν επιτρέπουν ανάπτυξη αντίστοιχη με αυτήν των διάσημων χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού. Πολύ μικρά σε μέγεθος, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, δεν αποτελούν πόλο έλξης ξένων τουριστών και απευθύνονται μόνο στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους, με εξαιρετικές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά, του Παρνασσού και των Καλαβρύτων, που αναβαθμίζουν διαρκώς εγκαταστάσεις και παροχές. Το ίδιο ισχύει και για το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου στη Φλώρινα, όπου διανοίγονται καινούργιες πίστες, κάποιες από τις οποίες οδηγούν από την κορυφή κατευθείαν στο χωριό, όπως συμβαίνει στις Αλπεις.

Ανακαινισμένο και δραστήριο είναι και το Μαίναλο, ενώ μεγάλη απώλεια θεωρείται το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, στη Δράμα, που δεν θα λειτουργήσει φέτος. Κατά τα άλλα, πλήθος δραστηριοτήτων, εκτός από ski και snowboard, όπως βόλτες με έλκηθρα και snowmobile, προσφέρονται στους επισκέπτες και πλαισιώνονται όλες από σαλέ και εστιατόρια, εκδηλώσεις και πάρτι, αλλά και πιο... ελληνικές συνήθειες, όπως το μπάρμπεκιου στο Μαίναλο. Μιλήσαμε με τους υπευθύνους των 17 χιονοδρομικών κέντρων και, εν αναμονή της πολυπόθητης για τους σκιέρ χιονόπτωσης, σας παρουσιάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες τους.