Πρώτη επίσημη για το νέο «διάφανο» 20ευρω!

Η παρουσίαση έγινε χθες από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε ειδική τελετή στο Νομισματικό Μουσείο - Η ΕΚΤ επέλεξε να αντικαταστήσει το παλιό γιατί ήταν... αγαπημένος στόχος των παραχαρακτών

Σήμερα κυκλοφορεί το νέο 20ευρώ, το οποίο παρουσίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική τελετή στο Νομισματικό Μουσείο.

Η ΕΚΤ επέλεξε να αντικαταστήσει το παλιό γιατί ήταν... αγαπημένος στόχος των παραχαρακτών.

Ποιο είναι όμως, το εντυπωσιακό με το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ; Αν το κρατήσει κανείς στο φως γίνεται «διάφανο», ενώ εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης που προέρχεται από ένα βάζο 2.000 ετών και το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Τα παλιά 20ευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά - σιγά θα αποσυρθούν.


Το 20ευρο σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους και θα μπορούσαν να καταλάβουν μια συνολική επιφάνεια 5.767 σταδίων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι 20ευρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα.