Κραυγή αγωνίας βγάζουν γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

«Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται δραματικά» διαπιστώνουν. Ειδικά για την Υγεία, η επιχορήγηση των νοσοκομείων θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις (1,390 δισ. ευρώ). Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στον Ευαγγελισμό δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης. Σημειώνουν δε ότι η πρόσθετη επιχορήγηση που δόθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο (9,6 εκατ. ευρώ) καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα.

Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει και η έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά, ενώ διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συνεργεία, συμβασιούχοι και «πρακτικάριοι»). «Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από ΥΠΕ και υπουργείο, σε συναντήσεις με ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ αντίστοιχα, "δεν θα επιτρέψει η τρόικα να γίνουν προσλήψεις απ´ την πίσω πόρτα", υπονοώντας αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι δηλαδή οι συμφωνίες που υπέγραψαν στην ουσία περιλαμβάνουν... ρήτρα μηδενικών προσλήψεων»σημειώνουν.

Απολύσεις και «μπλοκάκι»

Ειδικά για τον «Ευαγγελισμό» αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 40 επικουρικοί (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό). Οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό τις 907 προσλήψεις που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι για τα νοσοκομεία όλης της χώρας και -από ό,τι λέγεται- θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους. «Παραδείγματος χάριν για τα μεγάλα νοσοκομεία προβλέπονται από επτά έως δέκα υπάλληλοι» προσθέτουν. «Η δε υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις (με γιατρούς) μόνιμου προσωπικού για το 2016 δεν έχει διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό. Ας πάρουμε υπόψη ότι μόνο ο Ευαγγελισμός με τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012 έχει πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων. Φυσικά, οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες».