ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕ 53%

Πρώτη και με διαφορά και από την πρώτη Κυριακή έκοψε το νήμα και εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 53%, ενώ οι κ. Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος ακολουθούν με μικρή απόσταση μεταξύ τους.


Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός φαίνεται ότι προσέγγισε και εξασφάλισε δυνάμεις από το συρρικνωμένο μεν αλλά ανά την Ελλάδα εναπομείναν ΠΑΣΟΚ στη λογική της ενότητας της παράταξης για τις κρισιμότατες στιγμές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, παρότι κατά την ψηφοφορία χθες υπήρξαν «επεισόδια» κυρίως διαδικαστικά, τελικά ουδείς από τους τρεις υποψηφίους δεν πυροδότησε αρνητικό κλίμα.

Είναι δε εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο Ευ. Βενιζέλος αφού συμμετείχε στην ψηφοφορία (ψήφισε στη Θεσσαλονίκη) προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το γεγονός της διαδοχής του. Βέβαια αργά το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε στην κυρία Γεννηματά για να τη συγχαρεί για την εκλογή της - νωρίτερα τηλεφώνησαν στη Φώφη Γεννηματά οι δύο αντίπαλοί της οι κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λοβέδρος, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι θα βρεθούν στη Χαριλάου Τρικούπη για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της σκυτάλης για την «επόμενη μέρα».

Το ραντεβού κλείστηκε μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της κυρίας Γεννηματά αργά χθες το βράδυ και ενώ είχαν συνομιλήσει και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γνωστόν δεν θα διεκδικήσει (λόγω ασυμβιβάστου) την επανεκλογή του αλλά «ελέγχει» μεγάλο αριθμό μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα κρίνουν με τη στάση τους το αποτέλεσμα της προσεχούς ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους αρχηγούς
Κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους αρχηγούς


«Ευχαριστώ τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανάδειξης προέδρου και για τη στήριξη στο κίνημά μας, σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας του. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους πολίτες που με στήριξαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η στήριξή τους ήταν καθαρά πολιτική και για μένα πολύ τιμητική. Συγχαίρω τη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και της εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά της.

Συγχαίρω τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τον μαχητικό αγώνα που έδωσε και τα μηνύματα ανανέωσης που εξέπεμψε», υπογράμμισε χθες αργά το βράδυ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ως υποψήφιος για την προεδρία «όργωσε» το προηγούμενο διάστημα την περιφέρεια με περιοδείες.

«Σε ό,τι με αφορά θα είμαι δίπλα στη νέα ηγεσία. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη χώρα και τους πολίτες, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας που περνά η Ελλάδα και ο λαός, στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα είμαι παρών, στη Βουλή και το κόμμα, ως στρατιώτης. Θα είμαι παρών στις μάχες που είναι μπροστά», δεσμεύτηκε εν συνεχεία ο κ. Λοβέρδος ο οποίος να υπενθυμίσουμε ζήτησε και πέτυχε στο τελευταίο Συνέδριο του κόμματος την αλλαγή του ονόματος, που πια στα «χαρτιά» είναι ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

«Στην πιο δύσκολη φάση της χώρας θα δώσουμε μαζί τη μάχη της ευθύνης», δήλωσε πρώτος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όταν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου αρχηγού. «Συγχαίρω τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος από τη νέα γενιά, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τάχθηκε εξαρχής υπέρ της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε ποσοστό αρκετά κοντά σε αυτό του Αν. Λοβέρδου. «Η σημερινή συμμετοχή είναι μήνυμα προοπτικής για την παράταξη.

Η συμμετοχή της νέας γενιάς ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η νέα πολιτική γενιά έδωσε μια μάχη με αρχές, αξιοπρέπεια και πολιτικό περιεχόμενο. Μια μάχη για το μέλλον. Συνεχίζουμε για την ενότητα και την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες πολίτες για τη δύναμη που μας έδωσαν», κατέληξε στη δήλωσή του ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος όπως καταγράφηκε είχε ισχυρές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Καθαρή εντολή για μια νέα αρχή

«Ευχαριστώ τους χιλιάδες πολίτες που με τη συμμετοχή τους έδωσαν καθαρή εντολή για μια νέα αρχή», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος. «Θέλω», τόνισε, «να ζητήσω παράλληλα συγνώμη από όλους όσοι ήρθαν να ψηφίσουν αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ευ. Βενιζέλο για την προσφορά του στη χώρα και την παράταξη καθώς και τους συνυποψήφιούς μου Αν. Λοβέρδο και Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Αναλαμβάνω την ευθύνη της παράταξης με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την ευρωπαϊκή προοπτική της. Αναλαμβάνω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σε μια ώρα που απαιτείται ευθύνη από όλους. Είναι όμως πρωτίστως η ώρα της ιστορικής ευθύνης του πρωθυπουργού. Λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά».

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Με όνομα «βαρύ» και σημαντική πολιτική παρουσία

Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη γυναίκα και πέμπτη κατά σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κόρη του ιδρυτικού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών από τις 11 Νοεμβρίου 2011 έως τις 27 Μαρτίου 2012, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, και υπερνομάρχης Αθηνών ? Πειραιώς από τον Οκτώβριο του 2002 έως το 2007.

Φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 έως το 1987 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ ΠΑΣΟΚ και σε πολλές Επιτροπές Δράσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη σχέση των Νέων με την Αυτοδιοίκηση. Εξελέγη βουλευτής Α´ Αθηνών το 2000 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2001 έως το 2004 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο 6ο Συνέδριο και τον ίδιο χρόνο ανέλαβε γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης. Από το 2003 έως το 2004 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη για πρώτη φορά υπερνομάρχης Αθηνών ? Πειραιώς και επανεξελέγη το 2006 επικεφαλής του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών». Το Μάρτιο του 2003 έως το 2007 εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ENAE), ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου (2003) εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών ? Πειραιώς για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου Α´ Τμήματος του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών.

Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

πηγή: Έθνος (ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ)