Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ακόμα προλαβαίνει, εφόσον κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, να αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες που θα μπουν στην ρωσική αγορά όταν αρθεί το εμπάργκο, εξέφρασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Αλέξιε Αλεξένκο.

Ο κ. Αλεξένκο διατύπωσε την ελπίδα, η ρωσική κυβέρνηση να δώσει το "πράσινο φως" σε ροδάκινα, φράουλα και πορτοκάλια να επανέλθουν στα ράφια της ρωσικής αγοράς, τυγχάνοντας της εξαίρεσης από τον αποκλεισμό, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της ΕΕ, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Αλεξένκο, δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, ύστερα και απο σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Από την ημερομηνία που θα αποσταλεί η επιστολή, που θα λάβει σήμερα στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα απαιτηθεί διάστημα τριών μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία στις ελληνικές μονάδες, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.Υπογραμμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές ανάλογες διαδικασίες.

Οι επιχειρήσεις γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών που έλαβαν το πράσινο φως για έναρξη εξαγωγών στη ρωσική αγορά, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν λόγω εμπάργκο.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), αλλά και του μελιού.