Κινδυνεύουν να υποστούν έξτρα φορολόγηση

Τα τεκμήρια "καίνε" χιλιάδες φορολογούμενους - Όλες οι κατηγορίες


Δείτε ποιες είναι οι κατηγορίες που θα επιβαρυνθούν από τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης
Χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να υποστούν έξτρα φορολόγηση για το οικονομικό έτος 2014, εξαιτίας του προσδιορισμού των εισοδημάτων τους με βάση τα τεκμήρια.Έτσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το Εθνος, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες, αλλά ακόμα και εκείνοι που εμφανίζονται με μηδενικά εισοδήματα, θα φορολογηθούν για μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά δηλώνουν,λόγω των τεκμηρίων για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, πληρωμές σε οικιακούς βοηθούς και πισίνες. Εκτιμάται πως φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα θα φορολογηθούν με 3.000 ευρώ (άγαμος) ή 2.500 ευρώ (έγγαμος).

Ποιες είναι οι κατηγορίες που θα επιβαρυνθούν από τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης:

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Η συγκεκριμένη κατηγορία κινδυνεύει να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν στην κατοχή της υπάρχει κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας. Το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ. + 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο). Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα 13.900 ευρώ, επομένως ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ.

-Φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα
Ακόμη και αν η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εμφανίζει κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία, αυτοκίνητο) και δηλώνει ότι φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, θα φορολογηθεί με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ για τον έγγαμο.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή λόγω της κρίσης έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους
Αν πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.