Με μεγαλοπρεπή παρέλαση για την απελευθέρωση  των Γιαννιτσών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ Ιερώνυμου, έκλεισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού αγώνα στην περιοχή μας.

«Η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και όλων των φορέων» είναι το «μοναδικό φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή την ώρα τους αρρωστημένους θεσμούς, την κρίση η οποία μας ταλαιπωρεί όλους μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Πέλλας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στα Γιαννιτσά.

Επισήμανε πως η ελληνορθόδοξη παράδοση «δεν θα πρέπει να πάει στην άκρη, αλλά να είναι στο κέντρο».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση σχολείου-εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε πως στις μέρες μας, είναι μεν φυσικό το σχολείο και η εκκλησία ως κτίρια ν´ απέχουν γεωγραφικά «το δυστύχημα όμως είναι ότι αρχίζουν να απέχουν και ουσιαστικά».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, τόνισε: «Το να είναι μία ώρα θρησκευτικά περισσότερο στο σχολείο, ούτε εμείς νομίζουμε ότι με αυτή την επιπλέον ώρα θα σώσουμε τον κόσμο και την εκκλησία αλλά ούτε κι εσείς με μία ώρα, αν την αφαιρέσετε και προσθέσετε αντ´ αυτής μία ώρα θεάτρου ή κάτι άλλο, θα κερδίσετε τον πολιτισμό. Αλλά είναι σημειολογικό».

Νωρίτερα, κατά το αρχιερατικό συλλείτουργο στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών, προεξάρχοντος του ιδίου, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως θα «πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα του Κυρίου μας με θυσία και όχι με συμφέρον» και «ενωμένοι όλοι να κάνουμε το καθήκον μας τις δύσκολες αυτές ώρες, χωρίς να μας πιάνει πανικός, αλλά με τη βεβαιότητα ότι όπως όλες τις φορές ο Θεός βοήθησε στις κρίσεις μας θα βοηθήσει και στην κρίση του καιρού που διανύουμε».

Μετά τη λειτουργία και τη δοξολογία, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτών του νομού, εκπροσώπων των τοπικών, στρατιωτικών και άλλων αρχών και πλήθος κόσμου, ο κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών και παρακολούθησε την παρέλαση για την απελευθέρωση της πόλης.

Χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τίτλο: «100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία», όπου κατά την αναχώρησή του δήλωσε: «Θέλω να παρακαλέσουμε να γίνει μια μετάγγιση αίματος ηρωικού από την επαρχία και ιδιαίτερα τη Μακεδονία στην Αθήνα».