Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η χώρα μας είναι στην έκτη θέση με μέση τιμή βενζίνης στο 1,56 ευρώ - Έως και 1,134 ευρώ το λίτρο πωλείται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης
Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που πωλείται ακριβότερα η βενζίνη συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιεύει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com. 


Στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,56 ευρώ, όσο και στην γειτονική Ιταλία. Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ακριβότερη δηλαδή βενζίνη βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 1,69 ευρώ, στην δεύτερη η Ισλανδία με 1,67, στην τρίτη η Νορβηγία με 1,65, στην τέταρτη το Μονακό με 1,59, στην πέμπτη η Ολλανδία με 1,58 και ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία με 1,56. Έπεται το Ισραήλ με 1,55, τα νησιά Ουαλίς και Φουτουνά, στον Ειρηνικό Ωκεανό με 1,53, η Δανία και η Πορτογαλία με 1,52 ευρώ.

Οι ακριβότερες τιμές πώλησης ανά λίτρο βενζίνης σε ευρώ, όπως τις δημοσιεύει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com


Στην Αλβανία η βενζίνη πωλείται προς 1,33 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην Τουρκία προς 1,25, στην Κύπρο 1,24 και στην Βουλγαρία 1,04. 

Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα του Μαδούρο με μόλις 1 λεπτό το λίτρο της βενζίνης, ενώ αμέσως φθηνότερη είναι η βενζίνη στο Τουρκμενιστάν με 0,24 ευρώ, το Κουβέιτ με 0,29 και το Ιράν με 0,30 ευρώ. 

Ο παγκόσμιος μέσος όρος πώλησης της βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,13 δολάρια το λίτρο. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, η γενική τάση είναι η βενζίνη να πωλείται ακριβότερα στις πλουσιότερες χώρες, όπου η τιμή διαμορφώνεται και βάσει της φορολογίας. 

Αντίθετα, στις φτωχότερες χώρες και στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο η βενζίνη πωλείται φθηνότερα. Εξαίρεση στον γενικό αυτό κανόνα αποτελούν οι ΗΠΑ, που είναι οικονομικά προηγμένη χώρα, όμως διαθέτει φθηνή βενζίνη, που την τελευταία εβδομάδα διαμορφώνεται στο 0,61 ευρώ ανά λίτρο. 


Έως και 1,134 ευρώ το λίτρο πωλείται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα και το πετρέλαιο θέρμανσης, που όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα», πωλείται έως και προς 1,134 ευρώ το λίτρο. Ο μέσος όρος της τιμής του διαμορφώνεται λίγο πάνω από το ένα ευρώ, στο 1,004 ευρώ, την ώρα που το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ήταν στα 0,983 ευρώ. Η αύξηση στην τιμή εξηγείται τόσο από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου γενικώς, όσο και από την σημαντική επιβάρυνση λόγω της φορολογίας στη χώρα μας. Οι πρατηριούχοι επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ενώ κυρίως εξαιτίας του καλού καιρού, οι πωλήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν μειωμένες.