Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδος & Ιστορίας της Πανσηελλήνιας
 Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) στη Σκύδρα Πέλλας το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας, καθώς το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποδείχθηκε μεγάλο λόγω της θεματολογίας του Συμποσίου. 
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος στην εισήγησή του τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα, παρουσιάζοντας το έργο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Ομοσπονδίας. Ανέδειξε τη σπουδαιότητα του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΠΟΠΣΜ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της υπό ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που δρομολογείται στο πλαίσιο αυτό. Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα ξενόφερτων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση, αναφέροντας ως παράδειγμα το ανύπαρκτο «έθιμο» ΜΕΤΣΚΕΣ (αρκούδες), το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στην Έδεσσα και για το οποίο ουδεμία μαρτυρία υπήρχε, αλλά και ουδείς ηλικιωμένος κάτοικος της Έδεσσας θυμόταν. Καυτηρίασε τα εισαγόμενα τραγούδια που παίζουν και τραγουδούν οι μπάντες νεαρών μουσικών στην κατασκευασμένη Σκοπιανή γλώσσα, τα οποία ΔΕΝ καταλαβαίνουν οι παλαιότεροι ομιλητές και καλοί γνώστες των τοπικών ιδιωμάτων που είναι εντελώς διαφορετικά. Τόνισε ότι η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο που προσδιορίζει την εθνική συνείδηση και κάλεσε τους γηγενείς Μακεδόνες να μην παρασύρονται από τα ξένα κέντρα που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη Μακεδονική από την ευρύτερη Ελληνική Παράδοση. Τέλος απηύθυνε γενικό κάλεσμα προς τους χοροδιδασκάλους, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων να συστρατευτούν με την ΠΟΠΣΜ  στην προσπάθεια διατήρησης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης.
Ακολούθησε η εισήγηση της Επίκουρου Καθηγήτριας ΤΕΦΑΑ Σερρών κας Καλλιόπης Πανοπούλου που ανέπτυξε το θέμα: «Παράλληλες Παραδόσεις: από τη βίωση στη διδασκαλία του χορού», δείχνοντας την πορεία που ακολούθησε η εκμάθηση του παραδοσιακού χορού στο πέρασμα του χρόνου (από τους βιωματικούς χορευτές στους χοροδιδασκάλους).
Η συνέχεια ήταν αρκετά πρωτότυπη, καθώς η εισήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Στέλλας Δούκα με θέμα «Η συνεισφορά του Ελληνικού Παραδοσιακού χορού ως δραστηριότητα αναψυχής στην ποιότητα ζωής ατόμων ειδικών πληθυσμών» αποτύπωσε μια ομολογουμένως άγνωστη διάσταση του παραδοσιακού χορού.
Στην τελευταία εισήγηση ο κ. Ηλίας Ιακωβάκης, υπεύθυνος τμήματος λαογραφίας του Φιλοπρόοδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Έδεσσας,  παρουσίασε την αστική φορεσιά της Έδεσσας. Η παλαιότητα των φορεσιών, οι λεπτομέρειες που συνόδευσαν το ντύσιμο μιας κοπέλας και η άψογη κατάρτιση του εισηγητή διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν η Δήμαρχος Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Δημήτριος Μπίνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Πέλλας κα Μαρία Ζωγράφου, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι από Γαλατάδες, Γαρέφη, Σκύδρα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Λευκάδια, Πολυπλάτανο, Γουμένισσα, Καστανερή, Κρώμνη, Αρχαία Πέλλα, Αρσένι, Κολινδρό, Αραβησό, Καλύβια, Ριζάρι, Αριδαία, Πετριά, Μεγάλο Μοναστήρι, Ίδα, Μαυροβούνι, Καλή, Κρύα Βρύση, Πρόμαχοι, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σερραίων Θέρμης
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μακεδονικό γλέντι στα Σεβαστιανά, με την παρουσία της Βουλευτού Πέλλας κ.Θεοδώρας Τζάκρη, όπου η  ορχήστρα Γρηγόρη Σταφυλά, σε μεγάλη φόρμα, παρέσερνε διαρκώς τους συμμετέχοντες στην πίστα και μεταξύ αυτών την κα Τζάκρη,  η οποία επέδειξε εξαιρετικές χορευτικές ικανότητες, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «επιτέλους ένα σπουδαίο μακεδονικό γλέντι». 
Στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε επαγγελματική φωτογράφιση της παλαιάς αστικής φορεσιάς της Έδεσσας σε ιδιαίτερης ομορφιάς σημεία της παλιάς πόλης. Αυτή η φωτογράφιση συμβάλει στη χαρτογράφηση και καταγραφή των Μακεδονικών παραδοσιακών ενδυμασιών. Η ΠΟΠΣΜ ευχαριστεί θερμά τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» για την παραχώρηση των αυθεντικών ενδυμάτων και για την πολύτιμη βοήθεια για την πραγματοποίηση της φωτογράφισης.
Τέλος εύσημα πρέπει να απονεμηθούν στον Δήμο Σκύδρας για την φιλοξενία και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκύδρας «Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος» για την διοικητική υποστήριξη που προσέφερε.