Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης: Άμεση εφαρμογή του άρθρου 71 για την αποζημίωση αγροτικών παραγωγών που επηρεάστηκαν από δυσμενείς συνθήκες

 

 

Νέα συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για τις αποζημιώσεις των αγροτών που οι παραγωγές τους επλήγησαν από θεομηνίες

 

 

Νέα συνάντηση με θέμα την αποζημίωση αγροτών των οποίων οι παραγωγές επλήγησαν από ακραίες καιρικές και άλλες δυσμενείς συνθήκες πραγματοποιήθηκε σήμερα (25/4) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πέλλας. Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Στέφανος Αβραμίκας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Γεώργιου Καρασμάνη, υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι των αγροτών κ.ά.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι από κοινού ενέργειες που χρειάζεται να συντονιστούν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων των αγροτικών παραγωγών που επλήγησαν και που, σε κάποιες περιοχές και καλλιέργειες, αγγίζει το 80%.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος για τους αγρότες και ένα βιώσιμο μέλλον των αγροτικών παραγωγών που συμβάλλουν στην περιφερειακή και, μέσω των εξαγωγών, εθνική οικονομία. Τόνισε επίσης ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του άρθρου 71 (Ν.4235/2014) το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή και προβλέπει την αποζημίωση αγροτικών παραγωγών που έχουν πληγεί από δυσμενείς συνθήκες. Για την εφαρμογή του συγκριμένου άρθρου τονίστηκε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί μία ειδική Επιτροπή ενώ οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας πρόκειται να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις στις οποίες θα καταγράφονται και θα τεκμηριώνονται οι ζημιές.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι Ημαθία και Πέλλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ενώ η συνεργασία και αμοιβαιότητα είναι σημαντικές προκειμένου να υπάρξει επίλυση προβλημάτων πέρα από κομματικά ή άλλου είδους στεγανά.

 

Στην ίδια κατεύθυνση ο Bουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης αναγνώρισε την ανάγκη για τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ορθολογισμός στις αποζημιώσεις καταστροφών στις αγροτικές παραγωγές. Επίσης, ανέλαβε τη δρομολόγηση συναντήσεων εκπροσώπων από την Πέλλα και Ημαθία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε σε επιμέρους τεχνικές και πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος των αποζημιώσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στην μεγάλη έκταση του προβλήματος και στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει πολλοί από τους πληγέντες.

 

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η εγκατάσταση περισσότερων έγκυρων και πιστοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις παραγωγές.

 

Κλείνοντας την συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπενθύμισε τη διοργάνωση ειδικής Ημερίδας για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων για τη βελτίωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που μπορεί να συμπληρωθεί και με σχετική έρευνα από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων.