Ο Ε.Ο.Γ. ¨Η ΠΕΛΛΑ¨ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.
 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΙΣ  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016


Συγκίνηση, δέος, φόρος τιμής! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και εις τους αιώνας των αιώνων θα υπενθυμίζει και θα πρεσβεύει στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο τις αξίες που γέννησε, Δημοκρατία, Ελευθερία! Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την Οικουμένη! Δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες! Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει, παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Σεβόμενος τις αξίες αυτές και επί μισό αιώνα και πλέον άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας και συνεχιστής της ελληνικής παράδοσης και λαογραφίας, ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ´´Η ΠΕΛΛΑ´´, επιθυμώντας να τιμήσει με τον καλύτερο στα χρονικά δυνατό τρόπο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ήρωες της, το αίμα των προγόνων μας και τις θυσίες τους για τη δική μας ελευθερία, αλλά συνάμα και τον απανταχού ελληνισμό και την ομογένεια, απεδέχθη με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή τη βαρυσήμαντη πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου (Ελληνική Ένωση Ρουμανίας), πραγματοποιώντας ταξίδι στο ιστορικό και βαρύνουσας για την Ελλάδα σημασίας Ιάσιο, την πόλη όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης της Ελληνικής Κοινότητας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με παρέλαση, κατάθεση στεφανιού και παράσταση στην ένδοξη πόλη του Ιασίου.

5ήμερο ταξίδι στη Ρουμανία και 3 μέρες γεμάτες Ελλάδα, ελληνισμό, ελληνικό πολιτισμό, ελληνική ιστορία, παράδοση, χορό, μουσική, φιλοξενία, αγάπη, φιλία. Ελλάς!

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου μας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25η Μαρτίου 2016 και μετά από μία ζεστή υποδοχή των φίλων μας Ελλήνων του Ιασίου καθώς και ένθερμων φιλελλήνων Ρουμάνων, ο Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ τίμησε τη μνήμη των ηρώων της πατρίδος μας, καταθέτοντας στεφάνι στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο στο ιστορικό μέρος από το οποίο ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το 1821.
Η καθηγήτρια του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ´´Alexandru Ioan Cuza´´ Αγγελική Μουζακίτη και ο ιστορικός-αρχαιολόγος Παύλος Βασιλειάδης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, μας παρουσίασαν εφ´ όλης της ύλης το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης και της έναρξής της από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο, το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω.
Στη συνέχεια, ο Ε,Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ πραγματοποίησε μία φαντασμαγορική και άκρως συγκινητική τιμητική παρέλαση μνήμης από την Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και τη Μητρόπολη της πόλεως μέχρι την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου, τραγουδώντας τη ´´Μακεδονία Ξακουστή´´. ´´Ζήτω η Ελλάδα´´ (Viva Grecia) και άφθονα χειροκροτήματα συνόδευαν συνεχώς την παρέλαση.
Στην Ελληνική Κοινότητα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τον Ελληνισμό του Ιασίου και να έρθουμε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της.
Η 25η Μαρτίου συνεχίστηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην πόλη του Ιασίου, κατά την οποία ο Παύλος Βασιλειάδης μάς παρουσίασε τη Μονή Cetatuia, τη Μονή Golia και άλλα μέρη άμεσα συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης επισκεφθήκαμε μεταξύ άλλων το πανεπιστήμιο της πόλης ´´Alexandru Ion Guza´´ και το Παλάτι της Κουλτούρας.
Τα συναισθήματα της παρέλασης και της ξενάγησης αυτής καθώς και ολόκληρης της μέρας της Εθνικής Επετείου μας στο Ιάσιο είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κατανοήσει μόνο αν ζήσει την εμπειρία αυτή, δεν περιγράφονται εύκολα γραπτώς ή προφορικώς με λέξεις, θα μείνουν μόνο σφραγισμένα σαν θησαυρός στην ψυχή μας.

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Την 26η Μαρτίου, στα μεθεόρτια της Εθνικής μας Επετείου, ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα χορεύοντας και τραγουδώντας ελληνικά με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Γιαννιτσών ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ και τα δύο συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου, το παιδικό συγκρότημα ´´ΑΡΜΟΝΙΑ´´ και το συγκρότημα ´´ΟΡΦΕΑΣ´´ σε μία 2ωρη ανεπανάληπτη παράσταση, εμπειρία αξέχαστη στο εξαιρετικό ´´CASA DE CULTURA  A  STUDENTILOR´´.
Την παράσταση άνοιξε ο Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ με ένα πρώτο πρόγραμμα χορών από Ήπειρο-Θεσσαλία-Ρούμελη-Μοριά, τιμώντας τους αγωνιστές μας και την απελευθέρωση των ελληνικών αυτών εδαφών. Η λεβεντιά των χορευτών συγκίνησε τον κόσμο που δεν έπαψε να χειροκροτεί και να τραγουδά μαζί τους.
Στη συνέχεια το παιδικό συγκρότημα ´´´ΑΡΜΟΝΙΑ´´ της Ελληνικής Κοινότητας μάς έδειξε ότι τα βήματα και η κίνηση των χορών πάντα συνοδεύονται από χαμόγελα και χαρά. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα δυνατό χειροκρότημα στους μικρούς μας φίλους, το μέλλον της ελληνικής παράδοσης στο εξωτερικό.
Οι γρήγοροι ρυθμοί των ξεχωριστών πολυσύνθετων χορών της Θράκης ξεσήκωσαν το κοινό στο δεύτερο πρόγραμμα του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´. 
Μια Ελλάδα φως στο πρόγραμμα του συγκροτήματος ´´ΟΡΦΕΑΣ´´ της Ελληνικής Κοινότητας που συνέχισε το ταξίδι στα υπέροχα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα σημαίνει φως και Ήλιος, αποδίδοντας πολύ όμορφα τους νησιώτικους χορούς που επηρεάζονται από το ελληνικό κλίμα, τη θάλασσα, τη λάμψη του φωτός. Θερμά συγχαρητήρια!
Η παράσταση έκλεισε με το τρίτο πρόγραμμα του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ με την εντυπωσιακή εμφάνιση των χορευτών μας σε μακεδονικούς χορούς με επιβλητικές μακεδονίτικες φορεσιές, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη Μακεδονία μας, τη χώρα του Μέγα Αλέξανδρου, τιμώντας για ακόμη μία φορά τους Μακεδονομάχους και το Μακεδονικό Αγώνα και στο εξωτερικό. Η συγκίνηση και τα συναισθήματα του κόσμου ήταν και εδώ απερίγραπτα.

Οι πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου και του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´,  κ. Μαριέττα Αλεξαντρέσκου και κ. Γεώργιος Δόντσιος αντάλλαξαν αναμνηστικά και εξήραν την προσπάθεια του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ και της Ελληνικής Κοινότητας, των χορευτών-μελών τους καθώς και όλων των Ελλήνων και των φιλελλήνων του Ιασίου, υποσχόμενοι ότι οι σύλλογοι θα συμβάλλουν και μελλοντικά τα μέγιστα στη μεταλαμπάδευση των αρχών και των αξιών του Ελληνισμού ενώ ευχαρίστησαν τον κόσμο για την υποστήριξή του στο σπουδαίο αυτό γεγονός.

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου δε θα μπορούσε να αποχαιρετήσει τα παιδιά του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´ χωρίς ένα ξέφρενο ελληνικό γλέντι το Σαββατόβραδο, όπου χορέψαμε σε όλους τους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 στην Εκκλησία ´´Vovidenia´´ τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.

Θερμές ευχαριστίες:

- Στα γραφεία ΧΡΥΣΙΔΗΣ TRAVEL και VERGINA TRAVEL και στους δυο οδηγούς για την ασφαλέστατη μεταφορά και μετακίνηση της αποστολής μας.
- Στην πόλη του Ιασίου και το Δήμο της και σε όλους τους πολίτες για την υποστήριξή τους στο σημαντικό για εμάς αυτό γεγονός.
 Ξεχωριστά στην Ελληνική Κοινότητα Ιασίου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία, τη θέρμη και την αγάπη που απλόχερα μας έδωσαν, στους Έλληνες ξεναγούς και σε όλα τα μέλη της, χορευτές και μη, Έλληνες και φιλέλληνες στον καθένα ξεχωριστά για την αρωγή τους και την αγόγγυστη συνεισφορά και προσφορά τους.
- Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη χορεύτρια-μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου κ. Laura Ioanna Tirnovanu, φιλέλλην μαθήτρια του χοροδιδασκάλου μας και θιασώτης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης, για τη σύλληψη της ιδέας και το σχεδιασμό του 3ημέρου και στο χοροδιδάσκαλό μας κ, Χρήστο Κατσαφυλούδη για την πολύ όμορφη φιλική τους σύμπραξη και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την πραγματοποίησή του καθώς και για την άψογη προετοιμασία των Ομάδων τους και της παράστασης στο ´´CASA DE CULTURA  A  STUDENTILOR´. 
Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους χορευτές-μέλη του Ε.Ο.Γ και στους συνοδούς της αποστολής που συμμετείχαν και αφιέρωσαν 5 μέρες για τον ιερό αυτό σκοπό. Πάνω απ´όλα στους προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου και του Ε.Ο.Γ ´´Η ΠΕΛΛΑ´´, κ. Μαριέττα Αλεξαντρέσκου και κ. Γεώργιο Δόντσιο, με την ομαλή συνεργασία και την αρμονική συμπόρευση των οποίων υλοποιήθηκε ευκολότερα το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
- Τέλος ένα μεγάλο ´´ευχαριστώ´´  στο Δήμο Πέλλας και στο Δήμαρχο της πόλης των Γιαννιτσών κ. Γρηγόρη Στάμκο για τη συνεχή υποστήριξη στον Όμιλό μας και στο έργο του.

Ευχαριστούμε πολύ όλους για όλα αδέρφια μας! Εις το επανειδείν!