Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν όμως επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Ο φετινός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το όραμα της Μελίνας Μερκούρης και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και όπως είχε τόνισε η ίδια, «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».
Για αυτούς τους λόγους, οι φετινές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2015 που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι αφιερωμένες στην Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού.
Παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για τις φετινές πανελλαδικές διοργανώσεις.
Εξάλλου, η Μουσική είναι αρμονία, είναι η ένωση των κενών σε μια μουσική κλίμακα… είναι και αυτό που ενώνει τους ανθρώπους σε ένα κοινό σημείο επαφής και η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι το γεγονός, που εμπειρικά και διαισθητικά ενώνει, τις περισσότερες φορές, αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.
Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους εξής Δήμους:
Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλο, Δελφούς, Διδυμότειχο, Δομοκό, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιτέα, Καβάλα, Καλλιθέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λάρισα, Λιβαδειά, Λουτράκι, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σέρρες, Σπαρτή, τα Χανιά, στα νησιά του Αιγαίου όπως η Σάμος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, στις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.
Μπορούμε επίσης ήδη να υπολογίζουμε ότι οι περίπου τέσσερεις χιλιάδες πολίτες (4.000!), συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών, τεχνικών, εθελοντών και βεβαίως των καλλιτεχνών… θα αλλάξουν και εφέτος τους ρυθμούς των πόλεων μας!
Σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εντάσεις και αβεβαιότητα, η δύναμη της τέχνης και της μουσικής έδωσαν το στίγμα ώστε για άλλη μια χρονιά, 33 πόλεις, 15 δημοτικές πολιτιστικές οργανώσεις, 26 Δήμοι, 40 πολιτιστικά ιδρύματα, 90 χορηγοί επικοινωνίας, 170 συνδιοργανωτές, 285 εταιρίες/προμηθευτές και συνεργάτες παραγωγής, 300 εθελοντές και περίπου 450 σχήματα / ορχήστρες να ενωθούν πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, o φετινός αριθμός ρεκόρ των εθνικών μετακινήσεων, μιας και περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν προς μια πόλη του δικτύου, καμία φορά μάλιστα θα κάνουν και μικρή περιοδεία!
Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο;
Το σίγουρο είναι ότι όπως και σε όλη την υφήλιο, οι έλληνες καλλιτέχνες ετοιμάζονται, τα όργανα κουρδίζονται, οι χώροι στολίζονται και από την Πέμπτη 18/06 έως την Κυριακή 21/06, θα μπορέσετε σίγουρα να τους απολαύσετε όπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο παντού!
Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι!
Το πρόγραμμα για την πόλη της Έδεσσας
Παρασκευή  19 Ιουνίου

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ 

-Φιλαρμονική Δήμου Σκύδρας
Ώρα έναρξης  19:30
"Διευθύνει ο αρχιμουσικός Λάκης Σαμαράς".

-Μουσικοχορευτική παράσταση
Ώρα έναρξης  20:30
Ζumba σε reggae και dancehall ρυθμούς,
από την ομάδα της Άρτεμις Ανδρόνογλου

-Live Jazz
Ώρα έναρξης  21:00
Off  Minor

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
-Live Samba reggae, Ώρα έναρξης  21:45
Bloco Cachoeira
Ομάδα κρουστών Έδεσσας και η ομάδα της Άρτεμις Ανδρόνογλου.

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
-Live  Cult 80’s & 90’s, Ώρα έναρξης  22:30
Studio 69


Σάββατο 20 Ιουνίου

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
-Εκδήλωση για παιδιά, Ώρα έναρξης  12:00
Παρουσίαση Παραμυθιού " Ανάποδα" του Θοδωρή Παπαϊωάννου
 σε συνεργασία με μουσικούς από το Νέο Ωδείο Έδεσσας

-Εκδήλωση για παιδιά, Ώρα έναρξης  13:00
Παιδική  χορωδία  από το Νέο Ωδείο Έδεσσας
Διευθύνει η Θεοδώρα Γκουράνη

ΘΕΑΤΡΟ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ
-Παράσταση του  γυμναστηρίου body art fitness and dance studio
Ώρα έναρξης  20:00
"Ο  γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά"

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
-Live Samba reggae, Ώρα έναρξης  21:00
Κάρανος
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ, ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 -Live funk, ώρα έναρξης  22:00
Nasa Funk (Θεσσαλονίκη)
Bar K2

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
-Live Rock, Ώρα έναρξης  22:00
Sold Out
-House street party, Ώρα έναρξης  23:00
Dj’s Prasili Anbas, Gelo.


Κυριακή 21 Ιουνίου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΡΚΟ ΚΙΟΥΠΡΙ
-Ρεμπέτικο live, Ώρα έναρξης  14:30
Majωραίοι

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
-Live Rock, Ώρα έναρξης  20:00
Artifact

ΘΕΑΤΡΑΚΙ  ΒΑΡΟΣΙ
-Χορωδία Δήμου Έδεσσας , Αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι
 Ώρα έναρξης  21:00
Ωδείο Δήμου Έδεσσας
Διευθύνει  ο Μιλτιάδης  Κασσάρας

ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
-Λαϊκό  και έντεχνο  live, Ώρα έναρξης  21:00
΄¨Αφιέρωμα στους Έλληνες Λαϊκούς Συνθέτες¨
Κεντρική  Συναυλία του Σύγχρονου Τμήματος του Νέου Ωδείου Έδεσσας

-Live Rock, Ώρα έναρξης  22:00
Naja


Παράλληλες  Εκδηλώσεις.

-Εκστρατεία Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Δοτών μυελού των οστών.
Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων

-Έκθεση κοσμημάτων με την τέχνη «πλεξίματος» μακραμέ και έκθεση ζωγραφικής αποτελούμενη απο πίνακες σιλουέτας αλλά και κινούμενα σχέδια για μικρά και… μεγαλύτερα παιδιά....
Εμμανουέλα Καραπετοπούλου (MacramEmma), Παντελής Λαζαρίδης (Zartar).

-«Η ανακύκλωση στη ζωή μας». Έκθεση με ανακυκλώσιμα υλικά
Εκτός από τις ξεχωριστές δημιουργίες η έκθεση στέλνει το μήνυμα: Τίποτα δεν πετάμε και δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα υλικά. Υλικά απλά παίρνουν πνοή και δίνουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.
 Όλγα Τριανταφυλλίδου

19, 20 και 21 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Χατζηγιάννη, στην πλατεία Στουγιαννάκη.


Υπό την Αιγίδα του Δήμου Έδεσσας

Διοργάνωση:  Ευρωπαϊκή  Γιορτή Μουσικής Έδεσσας
Περισσότερες πληροφορίες
www.facebook.com/Europeanmusicdayedessa