Moda Georgino
 Βρίσκεστε  Κοινωνικά-Πολιτικά  Δήμος Πέλλας-Γιαννιτσά
8-5-2018
Τα Γιαννιτσά στο χθες και το σήμερα…

Τα Γιαννιτσά στο χθες και το σήμερα…

Στα μυστικά του Βάλτου…

Ένα βιβλίο που όλοι έχουν ακούσει…άλλοι έχουν διαβάσει, αλλά λίγοι γνωρίζουν σε ποιας πόλης «βάλτο» αναφέρεται η συγγραφέας;  Η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της «Στα Μυστικά του Βάλτου» αναφέρεται σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία και λαμπρό παρελθόντα Γιαννιτσά, και εξιστορεί  τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτήν κατά την περίοδο εκείνη!

Μια πόλη με σπουδαία ιστορία…

Τα Γιαννιτσά κατοικούνται από την Αρχαιότερη  Νεολιθική περίοδο και υπήρξαν ένας από τους πιο αξιόλογους οικονομικούς πόλους της Μακεδονίας. Έχουν να επιδείξουν μια ιδιαίτερα περήφανη ιστορία στο βάθος των αιώνων. Στην Προϊστορική Εποχή ήταν μια περιοχή χωρίς σταθερές ακτές και με ποικιλία φυσικών διαμορφώσεων, καθώς το φυσικό ανάγλυφο του τόπου είναι ένα φυσικό στεφάνι από βουνά, απ΄όπου έρχονται ποταμοί που ενώνονται μεταξύ τους. Η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι τα Γιαννιτσά δεν ιδρύθηκαν από τους Τούρκους, όπως γενικά πιστευόταν, αλλά προϋπήρχε στα υστεροβυζαντινά χρόνια ως οικισμός με το όνομα «Βαρδάριον». Η πόλη θεωρήθηκε ιερή από τους Μουσουλμάνους  και  υπήρξε ιδιαίτερο κέντρο μελέτης του Κορανίου και ανάπτυξης της ποίησης και της φιλοσοφίας των δερβίσηδων και των τσελεμπήδων. Στις αρχές του 20ού αι., η πόλη των Γιαννιτσών λόγω της θέσης της κοντά στη λίμνη, πρόσφερε πολλά στον Μακεδονικό Αγώνα και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πεδία των ελληνοβουλγαρικών συγκρούσεων.

Τα Γιαννιτσά σήμερα…

Χτισμένη σε μια πολύ όμορφη θέση, η πόλη των Γιαννιτσών σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας, και αποτελεί σπουδαίο γεωργοκτηνοτροφικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη με περισσότερους από 35.000 κατοίκους. Είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. Ο ξακουστός «Βάλτος» των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και συντέλεσε στην συγκράτηση του νέου πληθυσμού.

Αξιοθέατα να δουν τα μάτια σου…

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί αξιόλογα ιστορικά σημεία. Οι Μακεδονικούς Τάφοι, το τουριστικό περίπτερο Φιλίππειοτο τέμενος Γαζή Εβρενόςτα Λουτρά Καϊάφαο ποταμός Λουδίας  με το κωπηλατικό του κέντρο, η Μητρόπολη Γιαννιτσώντο «Μαύρο Άγαλμα» που είναι το Ηρώο της πόληςτο νεοκλασικό Πολύκεντροο Πύργος του Ρολογιού , το πολεμικό μουσείο Γιαννιτσών και το Μουσείο της Πέλλας,  και φυσικά πολύ κοντά στην πόλη ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πέλλας, είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει να δει κάποιος στην πόλη.

Το κέντρο της πόλης…

Το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, βρίσκεται στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και στα παράπλευρα στενά. Εκεί υπάρχει μια ευρεία γκάμα από εστιατόρια, καφε, τσιπουράδικα και μπαργια όσους επιθυμούν να γευματίσουν, να δειπνήσουν ή απλά να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους. Εκεί συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των νέων, όπου τα βράδια δίνουν μια άλλη δυναμική στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Τα Γιαννιτσά είναι από τις πόλεις εκείνες που αποτελούν πάντα την ευχάριστη έκπληξη, καθώς περπατώντας την πόλη, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τον πολύ νέο κόσμο που κάνει τη βόλτα του και τη «ζεστασιά» που εκπέμπουν οι ντόπιοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο κάτοικο….

Ρεπορτάζ-Κείμενα:


Πηνελόπη Μαγκούραhttp://lovelovegreece.com 
 
Ιστοσελίδα Διαφημιζόμενου
ΓΟΥΣΤΟ
Vitrine
 

Συλλογή Βίντεο
Πέλλα Τηλεόραση
RADIO ALMOPIA
Διαφημιση στις Ματιές
e-volution software
Ράδιο Τοξότης
Designed / Powered by:
e-volution software

Το σύνολο του περιεχομένου του ιστοτόπου www.matiespellas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.