Αναβίωσε και εχθές το βράδυ σε πολλές περιοχές των Γιαννιτσών το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω που χάνει τις ρίζες του εδω και αιώνες στην Πόλη των Γιαννιτσών.
Το έθιμο αυτό με το άναμα φωτιών υπάρχει πάρα πολλά χρόνια στην Πόλη και κάθε χρόνο , πολλές παρέες ανάβουν μεγάλες φωτίες και βροντοφωνάζουν Κόλιντα Μπάμπω.
Το άναμα των φωτιών  συνοδεύεται με κρασί, τσίπουρο νηστίσιμα λόγω της νηστείας των χριστουγέννων , άλλα και  σε πολλές φωτίες με σουβλάκια και λουκάνικα και άφθονο ποτό.
Το έθιμο αυτό γίνεται σύμφωνα με την παράδοση  για 2 λόγους, πρώτων να ζεσταθεί ο Χριστός που θα γεννηθει την επόμενη μέρα (να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα που θα γεννηθεί ο Χριστός) και 2ος λόγος έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

Το “Κόλιντα Μπάμπω” φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε ‘όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη. 
Ας δούμε μερικές παραλλαγές όμως…
“Κόλιντα, κόλιντα δώσ’ μου μπάμπω κλούραΑν δε με δώσεις κλούρα δώσ’ μου τη θυγατέρα ‘ ς…”

“Κόλιντα και μέλιντα με μένα μπάμπω κλούρα…”

“Κόλιντα μπάμπου, δως μας μια κλουρίτσαας είνι σταρίσια, ας είνι καλαμποκίσια,Κόλιντα μπάμπου”


Γιώργος Χατζηχρήστος