ΟΔΒΕ -ΟΔΠΕ-ΟΔΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΖΙ ! ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

 Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των διαιτητών, των τριών ομαδικών αθλημάτων, Ηλίας Καφφές για την καλαθοσφαίριση(ΟΔΚΕ), Ηλίας Καραμάνης για το ποδόσφαιρο(ΟΔΠΕ) και Σταύρος Μαυρικίδης για την πετοσφαίριση(ΟΔΒΕ), παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τον νέο αθλητικό νόμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια από τους φορείς της διαιτησίας των τριών πιο δημοφιλών ομαδικών αθλημάτων.
 Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ Ηλίας Καφφές στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε: Είμαι αποφασισμένος να μιλήσω για όλα. Μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ έστειλαν μήνυμα στο κινητό των διαιτητών κατά την διάρκεια ενός  αγώνα. Αν επιβεβαιωθούν τα μηνύματα πρέπει να παραιτηθούν, εάν δεν το κάνουν, οφείλει η ΕΟΚ να τους παραιτήσει., αλλιώς έχει ευθύνες.
 Ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης στην τοποθέτηση του ανέλυσε την φιλοσοφία των προτάσεων:
  Αποτελεί κοινή παραδοχή οτι η διαιτησία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ομαλή διεξαγωγή ένος αγώνα. Η σωστή επιμόρφωση, η καλή φυσική κατάσταση, είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας διαιτητής, ώστε σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του αθλήματος, αθλητές και προπονητές, να επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ολοκλήρωση ενός αγώνα, με δικαιοσύνη, χωρίς ακρότητες και στα πλαίσια του fair play.
   Σε αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας και εμείς, οι ομοσπονδίες των τριών ομαδικών αθλημάτων, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση και πετοσφαίριση, να συμμετέχουμε στον βαθμό που μας αναλογεί στην διαμόρφωση του νέου αθλητικού νόμου, καταθέτουμε τις δικές μας κοινές προτάσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, κυρίως όμως αποτελούν προιόν μελέτης και εμπειρίας πολλών ετών.
   Είναι για εμάς μονόδρομος η ανεξαρτησία και η αυτοδιαχείριση της διαιτησίας, αφού μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιμορφωθούν σωστά, να αξιολογηθούν δίκαια και να ορισθούν κάτω από διαφανείς και καθαρές διαδικασίες οι διατητές, ωστε να έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τους ικανότερους που χωρίς δεσμεύσεις, να διευθύνουν αγώνες.
Η συνεχής επιμόρφωση λοιπόν, η σωστή αξιολόγηση και η διαφάνεια στους ορισμούς των διαιτητών, είναι οι τρείς άξονες πάνω στους οποίους βασίζουμε τις προτάσεις μας. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε προσεγγίσει το θέμα με απόλυτο σεβασμό, στους εμπλεκόμενους φορείς, αθλητές, προπονητές παράγοντες, απλούς φιλάθλους και πάντως χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να παραβλέπουμε τι ισχύει σε άλλες αθλητικά προηγμένες κοινωνίες.
  Ο πρόεδρος της ΟΔΠΕ Ηλίας Καραμάνης υποστήριξε: Εχουμε υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή, όχι ως διαιτητές, αλλά ως ποδόσφαιρο.Εχουν ανοίξει την  "όρεξη” στο μπάσκετ και το βόλεϋ, ώστε να κάνουν τα ίδια με το ποδόσφαιρο. Δεν κάνουμε προτάσεις για να ικανοποιήσουμε το κέφι μας, θέλουμε να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αγώνων. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλειας για τα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας.
  Σχετικά με τα οφειλόμενα στους διαιτητές, τα οποία ανέρχονται σε 2.000.000 στους διαιτητές της καλαθοσφαίρισης και σχεδόν 900.000 στους διαιτητές της πετοσφαίρισης η θέση των παραγόντων της διαιτησίας, ήταν εννιαία: Οι διαιτητές θα διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα από τις ομοσπονδίες.
πηγή: liberovolley