FOOTBALL LEAGUE

Η υπόθεση της πολυσυζητημένης αναδιάρθρωσης θα τραβήξει και θα… ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από το ΔΣ της διοργανώτριας αρχής που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/02) με θέματα:
1. Τροποποίηση σύμβασης ΟΠΑΠ Α.Ε.
2. Ενημέρωση σχετικά με ΠΣΑΠ.
3. Αναδιάρθρωση κατηγοριών.
4. Απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Απόφαση, φυσικά, δεν πάρθηκε για το ντόμινο που θα προκαλέσει η αναδιάρθρωση. Αυτό γιατί, η ΕΠΟ δεν έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της, κάτι που θα γίνει γνωστό στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας στις 22 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφεραν τα μέλη της Football League, η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρει μόνο ότι θα υπάρχουν μόνο δύο επαγγελματικές κατηγορίες στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν διευκρινίζει πόσες ομάδες θα καταρτίζουν την κάθε κατηγορία, ενώ η ΕΠΟ δεν έχει ενημερώσει επίσημα τη διοργανώτρια αρχή.
Η ΕΠΟ, λοιπόν, στις 22 Φεβρουαρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ομάδες που θα συμμετέχουν τη σεζόν 2013-14 στη Football League και στη νέα κατηγορία. Κατόπιν θα ενημερώσει τα μέλη της Ένωσης και με τη σειρά της η δεύτερη θα αποφασίσει πόσοι και αν τελικά υποβιβαστούν! Εξάλλου, ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει επίσημα για Football League δύο ομίλων… Έτσι, το μπάχαλο συνεχίζεται και οι ομάδες που βρίσκονται εξακολουθούν να μην γνωρίζουν αν και πόσες θα υποβιβαστούν.
Η διοργανώτρια ουσιαστικά πέταξε τη μπάλα στο… γήπεδο της ΕΠΟ και περιμένει από αυτήν να οριστικοποιήσει το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη Football League και πόσες θα προβιβαστούν από τη Football League 2. Το πλάνο κάνει λόγο για υποβιβασμό δύο ομάδων και να ανέβουν 11 (5 από βόρειο και 6 από νότιο όμιλο της Γ Εθνικής), προκειμένου να γίνουν οι ομάδες 28 και να χωριστούν σε δύο ομίλους.
Επίσης, προ ημερών, έγινε γνωστή η πρόταση των δύο ουραγών στο βαθμολογικό πίνακα, Βύζαντα και Επανομής να μην πέσει καμία ομάδα και να ανέβουν 9 αντί για 11 από τη Football League 2. Πρόταση που αρχικά απορρίφθηκε.
Σύμφωνα πάντως με τα όσα ελέχθησαν στο Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, προκειμένου να μην παρουσιαστούν… κρούσματα αδιαφορίας.

Άνοδος με… κριτήρια

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος μετά το τέλος του ΔΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε. Γνωστοποίησε, λοιπόν, ότι… δεν αποφάσισε τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν και αυτών που θα προβιβαστούν, ενώ έκανε γνωστό ότι στην προσεχή ΓΣ θα αποφασιστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αυτών που θα ανέλθουν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.
Όπου προϋποθέσεις και κριτήρια, βέβαια, το μετοχικό κεφάλαιο (πολλές δεν το πληρούσαν πέρυσι) και τα εισιτήρια που κόβουν. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία Ταμείου Διαχείρισης Πόρων με σκοπό τη βοήθεια ομάδων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 «Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.  της FOOTBALL LEAGUE - FOOTBALL LEAGUE 2 ΟΠΑΠ αποφασίσθηκαν τα εξής:
Δημιουργία εγγυητικού ταμείου,  από τον  Ιούνιο το οποίο θα συνδιαχειρίζεται η FOOTBALL LEAGUE -  FOOTBALL LEAGUE 2 ΟΠΑΠ με τον ΠΣΑΠ.
Έγινε δεκτή η εισήγηση του Προέδρου κ. Καλογιάννη για τη δημιουργία Ταμείου Διαχείρισης Πόρων (ΤΑΔΙΠ), με σκοπό τη βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης των ομάδων. Το ποσό το οποίο θα χορηγείται θα επιστρέφεται από την ομάδα που  έχει εξυπηρετηθεί. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου οι ομάδες που θα ανέρχονται θα δίνουν μεταξύ τους αγώνα,  τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στο προαναφερόμενο ταμείο.
Απεδέχθη ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου να μην αποφασισθεί  στη σημερινή συνεδρίαση ο αριθμός των ομάδων  που θα υποβιβασθούν  από την FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ και ο αριθμός εκείνων οι οποίες θα ανέβουν από την  FOOTBALL LEAGUE 2 ΟΠΑΠ.
Τέλος έγινε αποδεκτή η πρόταση να ισχύσουν κριτήρια συμμετοχής για τις ομάδες που θα ανέρθουν στο Πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE . Στη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του επόμενου διαστήματος θα αποφασισθούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια και θα υποβληθούν στην ΕΠΟ προς επικύρωση».

Η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ

Σε ό,τι αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, αποφασίστηκε για να υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία των ΠΑΕ, ο Οργανισμός να πληρώνει μία δόση κάθε μήνα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο με την ευθύνη της διοργανώτριας για να πληρώνονται από εκεί οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι ΠΑΕ για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με το μνημόνιο της καταβολής οφειλομένων σε δόσεις.