Στο πρωτάθλημα της Β´ Εθνικής κατηγορίας τοποθετούνται ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα και ο Ηρακλής μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Football League. Οι τρεις ομάδες, που πέρυσι είχαν αποβληθεί από τις επαγγελματικές κατηγορίες με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, επανέρχονται έτσι στο αγωνιστικό προσκήνιο και μετέχουν στο δεύτερη τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος με 21 ομάδες.

Επιπλέον, η Φούτμπολ Λιγκ αποδέχθηκε τελικά τη θέση της Σούπερ Λίγκα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, αποφασίζοντας να προβιβασθούν στη μεγάλη κατηγορία τέσσερις ομάδες. Εφόσον το σχέδιο αυτό εγκριθεί, από τη Σούπερ Λίγκα θα υποβιβαστούν φέτος δύο ομάδες και την περίοδο 2013-14 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 18 ομάδων. Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή συνεδριάζει το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκα, που αναμένεται να εγκρίνει την αναδιάρθρωση (στο κομμάτι που αφορά τον συνεταιρισμό).
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, η προγραμματισμένη για σήμερα κλήρωση της Β´ Εθνικής αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η έναρξη του πρωταθλήματος μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα, για τις 30/9, «... υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β´ και Γ´ Εθνικής κατηγορίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Φούτμπολ Λιγκ.
 
Η ανακοίνωση της Football League:

«Σε εκτέλεση της από 12/09/2012 απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Football League ΟΠΑΠ-Football League 2 ΟΠΑΠ ενέταξε τις ομάδες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ και ΗΡΑΚΛΗ στο πρωτάθλημα της Β´ Εθνικής κατηγορίας, τροποποιώντας την Προκήρυξη Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, εις τρόπον ώστε το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 21 ομάδες και στο τέλος του πρωταθλήματος να προβιβασθούν στη Super League τέσσερις (4) ΠΑΕ.

» Η κλήρωση του πρωταθλήματος αναβάλλεται για τις 18/09/2012. Η έναρξη του πρωταθλήματος μετατίθεται για τις 30/09/2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β´ και Γ´ Εθνικής κατηγορίας.

» Το Δ.Σ. καταδικάζει την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, θεωρώντας την απαράδεκτη, ιδίως ως προς τη μομφή που απέδωσε στον Πρόεδρο της Football League κ. Σ. Καλογιάννη, τον οποίο περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη, τόσο ως πρόεδρο της Football League αλλά και ως άνθρωπο».
 
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι για να ενεργοποιηθεί η απόφαση για έναρξη του πρωταθλήματος, θα πρέπει να γίνουν δεκτά οικονομικά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις ομάδες, τα οποία θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα γίνει αύριο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη και την Παρασκευή στο ΔΣ της Super League.

Πρόταση μομφής από την Παναχαϊκή
 
Από εκεί και πέρα, παραμένει άγνωστο πόσες και ποιές ομάδες θα προσφύγουν κατά της ένταξης των τριών αυτών ομάδων, μπλοκάροντας την έναρξη του νέου πρωταθλήματος.
 
Ήδη υπήρξε η πρώτη αντίδραση με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Παναχαϊκή κατά του προέδρου της Football League, Σπύρου Καλογιάννη και στην οποία γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση της Λίγκα.
 
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της αχαϊκής ΠΑΕ, Δημήτρης Καλογριάς «η συμπεριφορά του είναι παράνομη και εκ του πονηρού. Συνεχίζει να εκτελεί εντολές του Μπέου και του Τσακογιάννη που έστηναν παιχνίδια επί προεδρίας του, δυσφημώντας το πρωτάθλημα».

Αναλυτικά η δήλωση του Καλογριά:

«Η ΠΑΕ Παναχαϊκή μετά την απάντηση της ΕΠΟ, όπου χρησιμοποιείτε ο νομικός όρος «ζητά», που έχει τη νομική σημασία ότι η ΕΠΟ κάνει αίτηση, θεωρεί ότι το θέμα έληξε και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι παράνομη. Αν η ΕΠΟ είχε αποφασίσει να ενταχθούν οι ομάδες δεν θα είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «ζητά», αλλά θα χρησιμοποιούσε τον όρο ´διατάσει, ή εντέλλεστε´. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του θέματος είναι παράνομη και κακώς ο κύριος Καλογιάννης παρανομεί.

» Η συμπεριφορά του κυρίου Καλογιάννη είναι παράνομη και εκ του πονηρού, εξ αρχής, προσπαθεί να παραπλανήσει το διοικητικό συμβούλιο Συνεχίζει να εκτελεί εντολές του Μπέου και του Τσακογιάννη που έστηναν παιχνίδια επί προεδρίας του, δυσφημώντας το πρωτάθλημα της Football League.

» Για αυτό το λόγο καταθέτουμε εναντίον του πρόταση μομφής και θα προσφύγουμε στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Πρέπει επιτέλους να πάψουν να αποφασίζουν για το ποδόσφαιρο οι υπόδικοι για κακουργήματα και αυτοί που συνεργάζονται και διορίζουν επίορκους αθλητικούς δικαστές που δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν τίποτε για τα στημένα. Ζητούμε να γίνει η κλήρωση με 18 σωματεία σήμερα».