ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΜΗΝΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΘΥΕΛΛΑ

 Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την υπόθεση της Travel Plan και τα «χαμένα» 3,3 εκατ. ευρώ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής».


ύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η συντηρητική κατάσχεση των λογαριασμών προκάλεσε προβλήματα λειτουργίας στην ΕΠΟ, αλλά και έπληξε τη φήμη και το κύρος της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η συντηρητική κατάσχεση των λογαριασμών προκάλεσε προβλήματα λειτουργίας στην ΕΠΟ, αλλά και έπληξε τη φήμη και το κύρος της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην πολυσέλιδη αναφορά που ήδη διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές και βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, καταγράφονται λεπτομερώς οι τρόποι με τους οποίους φέρεται να ζημιώθηκε οικονομικά η ΕΠΟ, με την προσωρινή διοίκηση να στρέφεται κατά παντός υπευθύνου. «Ταμειακές διευκολύνσεις» ύψους 1.045.000 ευρώ, υπερχρεώσεις τόκων ύψους 670.000 ευρώ, διπλή καταβολή ποσού 3 εκατ. ευρώ, μη έκδοση τιμολογίων, αλλά και «περίεργες» ανταλλαγές μέιλ, καταγγέλλει η ΕΠΟ στη μηνυτήρια αναφορά βασιζόμενη σε πόρισμα της Deloitte.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2016, όταν «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΕΠΟ και επιβλήθηκε συντηρητική κατάσχεση, βάσει διαταγής πληρωμής από θυγατρική εταιρεία μεγάλου τραπεζικού ομίλου. Μερικές ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου, η FIFA είχε διορίσει την «Επιτροπή Εξομάλυνσης - Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή» στην ΕΠΟ. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η συντηρητική κατάσχεση των λογαριασμών προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά και προβλήματα λειτουργίας στην ΕΠΟ, αλλά και έπληξε τη φήμη και το κύρος της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εως το 2016
Η διαταγή πληρωμής ύψους 3.373.481,40 ευρώ είχε προκύψει από δύο συμβάσεις παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών που είχαν υπογραφεί τα έτη 2010 και 2012 μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρείας Eurostar, ιδιοκτήτριας της Travel Plan. Σύμφωνα με τη διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, κατά τον έλεγχο που διενήργησε προέκυψαν στοιχεία τα οποία και ετέθησαν στην Εισαγγελία, για σειρά εσφαλμένων, παράτυπων και αδικαιολόγητων ενεργειών, που ως αποτέλεσμα είχαν να υποστεί οικονομική ζημιά πολύ μεγαλύτερη των 3,3 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, στις 11/1/2010 η ΕΠΟ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Eurostar, με το οποίο συμφωνήθηκε η παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών και η αποδοχή χορηγικού προγράμματος της ΕΠΟ για τα έτη 2010-2012, ύψους 1.250.000 ευρώ. Τρεις μήνες αργότερα υπεγράφη και δεύτερο χορηγικό πρόγραμμα ισόποσης αξίας, ενώ συμφωνήθηκε η καταβολή του να γίνει σε 4 δόσεις.

Επίσης προβλέφθηκε και η απαγόρευση μεταβίβασης ή εκχώρησης των απαιτήσεων προς τρίτους. Στις 25/5/2012 υπεγράφη νέα σύμβαση χορηγίας χρονικής διάρκειας μέχρι την 31/7/2016, με την οποία συμφωνούνταν να καταβάλει η εταιρεία Eurostar στην ΕΠΟ χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ, σε 4 δόσεις. Παράλληλα, στις 21/8/2012 ανανεώθηκε η σύμβαση για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών μεταξύ της ΕΠΟ και της Eurostar, μέχρι τις 31/7/2016.

«Αναμένεται η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, κατά την οποία θα προσδιοριστούν τόσο τα διαπραχθέντα αδικήματα όσο και οι υπαίτιοι αυτών», τονίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟ.

«Αναμένεται η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, κατά την οποία θα προσδιοριστούν τόσο τα διαπραχθέντα αδικήματα όσο και οι υπαίτιοι αυτών», τονίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟ.

Οι παρατυπίες που διαπίστωσε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ αφορούν τη συνέχιση της συνεργασίας παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών και μετά τη λήξη της σύμβασης, γεγονός που δεν προβλεπόταν, την μεταβίβαση των απαιτήσεων από την ΕΠΟ προς τρίτο νομικό πρόσωπο και, παρά ταύτα, τη συνέχιση είσπραξης ποσών από την ΕΠΟ (με αποτέλεσμα να φέρεται η Ομοσπονδία ότι οφείλει ποσά που ήδη είχε καταβάλει στην Eurostar), καθώς και η ύπαρξη ταμειακών διευκολύνσεων και καταβολής υπέρογκων τόκων από την ΕΠΟ προς την εταιρεία αυτή. Τον Απρίλιο του 2012, η Eurostar υπέγραψε με τη θυγατρική τραπεζικού ομίλου συμφωνία αορίστου διάρκειας για είσπραξη των απαιτήσεών της από την ΕΠΟ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, έλαβαν χώρα 54 αναγγελίες εκχώρησης απαιτήσεων προς την ΕΠΟ, στο χρονικό διάστημα 6/4/2012 μέχρι 19/6/2015 και συνολικού ύψους 8.051.967,92 ευρώ.

Οι καταβολές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέβαλλε μόνο ένα μέρος των οφειλών αυτών στη θυγατρική εταιρεία τραπεζικού ομίλου, ενώ το υπόλοιπο καταβλήθηκε στην εταιρεία Eurostar. Ειδικότερα, επί των πληρωμών που πραγματοποίησε η ΕΠΟ μεταξύ 20/12/2012 μέχρι 17/9/2015 στη θυγατρική της τράπεζας, ανέρχεται στο ποσό των 3.591.962,34 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει για ποιο ακριβώς τιμολόγιο γινόταν η εκάστοτε καταβολή. Μάλιστα, από τον έλεγχο των υπηρεσιών της ΕΠΟ που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί σειρά μεταχρονολογημένων επιταγών από την ΕΠΟ σε διαταγή της εταιρείας Eurostar, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, συνολικού ποσού 392.000 ευρώ.

Ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ κατέθεσε στις εισαγγελικές Αρχές και σειρά ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ υπευθύνων της ΕΠΟ και της εταιρείας Eurostar. Από αυτές «προκύπτει μια ?ιδιάζουσα? μορφή συνεργασίας, καθόσον άλλοτε οι εκπρόσωποι της ανωτέρω εταιρείας εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικοί σχετικά με τη μεταξύ μας συνεργασία, και σε σχέση με τη συνεργασία τους με τη θυγατρική εταιρεία της τράπεζας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα, άλλοτε ?απειλούν? ότι αν δεν λάβουν χώρα οι πληρωμές που ζητούσαν θα διέκοπταν τη μεταξύ μας συνεργασία και άλλοτε πάλι ζητούν από την ΕΠΟ ταμειακές διευκολύνσεις!» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Η ΕΠΟ είχε συμφωνήσει με τη Eurostar για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών των μελών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.
Η ΕΠΟ είχε συμφωνήσει με τη Eurostar για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών των μελών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

«Αξιότιμε κύριε ... Οπως σας ενημέρωσα και προφορικά, το θέμα της Τράπεζας μέσα στον Μάιο θα έχει θεωρηθεί λήξαν και θα ενημερωθείτε για αυτό εγγράφως από τους δικηγόρους μας, προσκομίζοντάς σας τις συμβάσεις που θα έχουμε υπογράψει με την Τράπεζα. Η δική σας νομική υπηρεσία, λόγω του ότι δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Τράπεζας και του Travel Plan για τον πελάτη ΕΠΟ, δεν μπορεί να κάνει κάτι, παρά μόνο να περιμένει να τελειώσει η διαδικασία την οποία εμείς έχουμε προχωρήσει και για την οποία σας εγγυόμαστε», αναφέρεται σε μέιλ που συμπεριλαμβάνεται στο δικόγραφο.

«Εχετε παρεξηγήσει...»
Σε διαφορετικό μέιλ, στις 24/4/2015, με αποστολέα εκπρόσωπο της Eurostar και παραλήπτες εκπροσώπους της ΕΠΟ και της Τράπεζας, αναφέρεται: «Αγαπητέ Γ., εχθές με πήρες τηλ. για τα χρόνια πολλά και μου έκανες δώρο ότι δεν πληρώσατε σήμερα. Επειδή έχετε αρκετά παρεξηγήσει τα πράγματα και επειδή εμείς δεν είμαστε η τράπεζά σας και επειδή σε ό,τι λέτε δεν το ακολουθείτε και επειδή οι προτεραιότητές σας σαν Ομοσπονδία είναι άλλες για πληρωμές, γι´ αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους ακόμα από τώρα και στο εξής θα είστε στο καθεστώς προπληρωμής και αναμένω πότε μπορείτε να βρεθούμε».

Την ίδια ημέρα, υπάλληλος της ΕΠΟ είχε στείλει στον εκπρόσωπο της Eurostar το εξής μέιλ: «Επιπλέον, σας υπενθυμίζω την εκκρεμότητα με το τιμολόγιο των τόκων. Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει κάποια απάντηση. Το ποσό που χρεώνετε είναι άκρως υπερβολικό». Στο δικόγραφο διατυπώνονται αιχμές για τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ σε άλλη ανταλλαγή μηνυμάτων προκύπτει πληρωμή από την ΕΠΟ προς την Τράπεζα ποσού 500.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν εκδοθέντα τιμολόγια για ολόκληρο το ποσό και να έχει υπάρξει έγγραφη ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ της «Eurostar» με την ΕΠΟ.

Στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλονται και ταμειακές διευκολύνσεις από την ΕΠΟ προς τη Eurostar. Ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απεστάλη στις 3/6/2016. «Αγαπητέ Γ., θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι τη Δευτέρα θα χρειαστούμε 50.000 το πρωί, αν μπορείς να τα κάνεις από σήμερα καλύτερα, για να μην τρέχουμε τη Δευτέρα και το αργότερο έως την άλλη Παρασκευή θα τα έχεις στον λογαριασμό σου».

Η ΕΠΟ ανέθεσε στην Deloitte Business Solutions να συντάξει έκθεση για την υπόθεση, η οποία καταγράφει 9 σημεία «φωτιά», με κυριότερα τα εξής: δεν είχε διενεργηθεί διαγωνισμός για τη σύμβαση με την Travel Plan, δεν προκύπτει εάν οι τιμές των εισιτηρίων που χρέωνε την ΕΠΟ ήταν οι πλέον συμφέρουσες, ενώ το ποσό των 3.373.481 ευρώ, για το οποίο εκδόθηκε η Διαταγή Πληρωμής σε βάρος της ΕΠΟ από την Τράπεζα, είχε ήδη καταβληθεί στην εταιρεία Eurostar.

Ακόμα, η εταιρεία Eurostar χρέωσε την ΕΠΟ για χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών με το υπέρογκο ποσό των 641.325 ευρώ για τόκους, υπήρξαν, άγνωστο βάσει ποιας συμφωνίας και σχέσεως, «ταμειακές διευκολύνσεις» από την ΕΠΟ προς την εταιρεία Eurostar συνολικού ύψους 1.045.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να μην έχει επιστραφεί ακόμα ποσό ύψους 52.000 ευρώ.

Δ. Αναστασόπουλος
«Υπάρχουν ευθύνες για την οικονομική ζημιά που υπέστη η Ομοσπονδία»

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟ, Δημήτρης Αναστασόπουλος, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» για την υπόθεση: «Μόλις λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ τα καθήκοντά της, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της FIFA, επιδόθηκε στην Ομοσπονδία διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 3.373.481,40 ευρώ, το οποίο φέρεται να οφείλεται σε θυγατρική τράπεζας, κατόπιν εκχώρησης απαιτήσεων της εταιρείας ταξιδιωτικών υπηρεσιών Travel Plan, με την οποία η ΕΠΟ είχε αποκλειστική συνεργασία μέχρι τότε. Αμέσως διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της ΠΔΕ έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε συμβεί. Από την αναλυτική έρευνα που έλαβε χώρα προέκυψε ότι το ποσό αυτό η ΕΠΟ το είχε καταβάλει ήδη στην εταιρεία Travel Plan. Είναι συνεπώς δεδομένο ότι κάποιοι βαρύνονται με σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι η ΕΠΟ έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη οικονομική ζημία, η οποία ξεπερνάει το ανωτέρω ποσό.

Προκαταρκτική εξέταση
Για τον λόγο αυτό, η ΠΔΕ της ΕΠΟ, με αποκλειστικό γνώμονα την απόδοση ευθυνών σε εκείνους που πραγματικά τις έχουν, κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Αναμένεται, λοιπόν, η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, κατά την οποία θα προσδιοριστούν ακριβέστερα τόσο τα διαπραχθέντα αδικήματα όσο και οι υπαίτιοι αυτών».

πηγή:ethnos.gr